2013. júl. 1.

Eljövetel

28 nap. Gyakran ennyiből áll az élet. Így, a vécén merengve, a mindenség közepén filozofálgatva sokszor eszembe jut, hogy minden 28 napon múlik. Soha nem mindegy, hol az eleje. Nem mindegy, hol teljesedik, hol lankad, hol szeszélyes, hol türelmetlen...
Minden a 28 napon múlik. Hogy hol maradt, hogy mennyire fontos: ez is a 28 napon múlik. Hogy felsír-e, hogy felsül-e: ez is a 28 napon múlik. Hogy marad-e estére, vagy 3 vodkanarancs és őszinte pillanat után veszi-e a kabátját: ez is a 28 napon múlik. Hogy hisztéria vagy könnyed nevetgélés: ez is a 28 napon múlik. Hogy piros vagy zöld: ez is a 28 napon múlik.
Az jut eszembe, így, a vécén filozofálva, hogy a világmindenség mozgatórugója nem más, mint a 28 nap. Hogy én itt vagyok, ez is anyukám 28 napján múlt. A sok ember mind-mind egy-egy 28 nap jól időzített tizennégytől huszonnyolcadik napjai, néhány szerencsés hetedik, vagy - ne adj' Isten - bátor harmadik! A jó katona vérben is harcol - mondja a szólás, ám mondja annál kevesebb férfi. A mai katona megijed a vér látványától. A mai katona nem akarja bepiszkítani kezeit. A mai katona visszavonulót fúj, ha látja, hogy véres csata előtt áll. Talán emiatt vette át az uralkodást a 28 nap. Egy alapvető tisztelet övezi a bűvös számot, a huszonnyolcat.
A Kérdés: lesz vér vagy nem lesz vér?... Ez itt A kérdés.
Eljövetele megnyugvás, harmónia, béke, majd 5 nap után örömünnep férfinak és nőnek. De mi történik, ha elmarad? Mi van, ha a tisztelet tárgya egy hónapban távolmarad? Mit tesz akkor a nő? Nincs szeszély, fájdalom, küzdelem és nélkülözés... Mégis úrrá lesz nőn és férfin egyaránt a félelem. Hirtelen elkezd hiányozni minden, ami negatív, minden, ami velejáró. Mindegy már, ha fáj, mindegy már, ha rossz... Csak jönne! Ó, te szent elem, te szent szám, te szent ciklus! Hozd minden velejáród, hozd minden fájdalmad, csak gyere! Hisz olyan nagymama vagy te, akit senki nem akar, hogy beköltözzön 5 napra, mégis szeretjük és tiszteljük, még ha útban is van, túl sok baj van vele, és nem nyikoroghat mellette az ágy, csak nagy bátorsággal. Így vagy úgy, de jöjjön: így vagy úgy, de legyen meg a 28. nap beteljesülése!
Erre vágyik ekkor nő s férfi. Emiatt lett nagyobb hatalom a 28 nap minden másnál. Emiatt tisztellek úgy fehér zászlót kék madzagon lengetve minden hónapban, ezért vagy te oly véres, mégis szent és magasztos háború. De még így, a vécén ülve, a mindenség közepén sem felejtem el, hogy ha te vagy akkor, én nem lehetek most. Te. Te égi. Isteni. Magasztos... Menstruáció.